В четвъртък ще се решава, кога точно се връщат децата в

...
В четвъртък ще се решава, кога точно се връщат децата в
Коментари Харесай

Дистанционното обучение ще продължи до пролетта, но ето за кои ученици ще е присъствено

В четвъртък ще се взема решение, кога тъкмо се връщат децата в учебно заведение. Вече е ясно мнението на лекарсдката колегия, да се затворят учениците вкъщи допустимо най-дълго време.

Не по този начин мислят обаче и от самото Министерство на просветата, както и доста родители.

Дистанционното образование ще продължи до пролетта, а учениците ще се връщат в класните стаи на ротационен принцип. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев пред Канал 3, който изясни, че чака сегашната обстановка да продължи до април-май.

„ Ние не можем да си позволим да затворим децата до тогава. Те би трябвало да се върнат в класните стаи, даже и за една -две седмици. Не мисля, че обстановката през идващите месеци ще разрешава трайно цялостно връщане на всички възпитаници до пролетта. По -скоро вървим към това да имаме вид, при който да позволим отчасти връщане и периодично повтаряне на класове, които са по-важни. “, сподели той. Вълчев изясни, че най-неефективно е ученето в електронна среда за дребните възпитаници, защото при тях взаимоотношение с учителите би трябвало да бъде директно. Той уточни, че съгласно проучванията колкото по-малки са учениците, толкоз по-малко са заболелите учители и възпитаници.

Още в края на предишния месец просветният министър разяснява, че след Нова година чака в клас да се върнат малчуганите от начален стадий, а останалите да се редуват. Тази седмица в четвъртък следва да бъде взето решение за кои възпитаници на 4-и януари школата ще отворят още веднъж порти за присъствено образование.

До края на идващия месец пък би трябвало да бъдат доставени към 25 000 устройства, с които по думите на Вълчев би трябвало се обезпечи присъединяване в онлайн уроците на най-проблемните учебни заведения. Той уточни, че към от държавния бюджет са ориентирани към 50-60 млн. лева за битката с ковид, от които към 85% са за в допълнение съоръжение за отдалеченото образование.

По отношение на идните изпити министърът изясни, че такива ще се проведат за 7-и и 12-и клас. Ако измежду кандидат-гимназистите или зрелостниците обаче има заболели или контактни, все още от МОН не плануват различен изпит, тъй като няма по какъв начин да бъде равнопоставен на първия. По думите на Вълчев всяка година имало такива случаи. За тях се обсъждала опцията да се употребяват резултатите им от вътрешното оценяване.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР